By using our website, you agree to the use of our cookies.

Rosebery Road, N10

  Muswell Hill, London      Tender        65 + 62 sq.m.      House Renovation & Extension


Working with an existing former Victorian 'Coach House' on the edge of a Conservation Area, we have been tasked by our clients to transform and extend this compact period building into a larger comfortable family house suited for 21st century lifestyle. This will involve sensitive renovation and internal alterations to the existing building and the further construction of a new 2 storey addition in part of the garden area to provide the extra floor space needed by the family for a new open plan living, kitchen and dining area at ground level, and a master bedroom suite within the newly excavated basement level. The existing and the new areas will be linked by a seamless all glass connection unifying the original heritage building and the new contemporary addition.

Located close to the iconic Alexandra Palace in Muswell Hill, the site is sandwiched between the end of a terrace of Victorian houses and the rear gardens of an adjacent Victorian street, and a key aspect of gaining the planning consent was to design the new extension to be virtually invisible within the street scene, and with the resultant massing of the new 2 storey addition maintaining a low horizontal profile sensitively hidden behind the existing brick garden boundary wall.

The subtle extension connects to the original building, and is split between a hidden basement area with an open lightwell, and the visible ground floor space, which is clad completely in charred larch timber boarding, and belies its scale, doubling the overall floor area of the property, but still leaving a generous private south facing forecourt amenity space finished with hard and soft landscaping. Both the extension and original building share common design features with period style references echoed in the incorporation of modern glazing and cladding components that sensitively unify and create a new home that is greater than the sum of its parts.

Planning consent was granted by Haringey Planning Department this year, and the project is currently being developed by us at detailed design and tender stages with works anticipated to commence on site in Autumn 2020.

Elevation Section