By using our website, you agree to the use of our cookies.

High Street, SL5

  Sunninghill, Ascot      Planning        108 sq.m.      Signature House


On a landlocked site located behind the High Street in the centre of the Victorian village of Sunninghill near Ascot, we have been appointed to obtain planning permission for the construction of a new 'signature home' to replace an existing small single-storey building. Here, our approach to securing a planning permission has been phased over several months to address and surgically remove concerns that have been previously raised by the local authority over the potential development of the site, and working closely with our client, our latest application document aims to completely overcome these issues with a bespoke design for the new dwelling tailored to respond positively to all site constraints, and also with a planning statement that addresses and robustly eliminates all policy concerns.

Having carefully considered the relationship to neighbours, the sensitive and considered design has been developed in tandem with our thorough analysis of the immediate local context and a wider exploration of the character of the area, responding to the challenging constraints of the site, with the overall height and massing in harmony with the surroundings, and resulting in a contemporary translation of the style and materials of the nearby traditional vernacular buildings using a mixture of traditional brick and standing seam metal roofing that compliment architectural features and details in the area, whilst introducing contemporary design and technological innovations that recognise the 21st century heritage and changing lifestyle trends.

Set over three-storeys and behind a high boundary wall to provide privacy, the proposal aims to maximise the potential of available internal space and the provision of high levels of natural daylight and sunlight. Two bedrooms open onto a spacious courtyard within the new basement level, and at ground floor there is a large outdoor forecourt leading to the main entrance with space for entertaining, and with planters and a green living wall provided to soften and enhance the amenity areas. Internally at ground floor there is an open-plan kitchen, living and dining area, with stair access leading up to the first floor master bedroom, ensuite bathroom and office space, all set within the pitched roof.

Building on the experience of our previous 'signature homes,' planning permission for the new dwelling is already under discussion with the local authority and it is hoped that building works can commence on site later in 2020.