By using our website, you agree to the use of our cookies.

Mount Pleasant, EN4

  Cockfosters, London       Completed       220 sq.m.       House Renovation & Extension


This project transformed a 1950's detached house in North London which the clients had lived in for 30 years with a complete house renovation and extension. The clients were looking to create a contemporary living space for their family with a bright, spacious and open home for entertaining.

The front of the house has been renewed, with a new porch and garage designed about the client's sports car, with LED 'runway' lights guiding you into the space and a folding garage door to use the minimum of space required.

Before After

The design proposed to rethink the ground floor to remove unneeded walls to bring light and views into the heart of the spaces, with a large open-plan kitchen and family space extended out to the rear garden incorporating a full-width structural glass enclosure to maximise the openness and light of the room.

A new monolithic polished concrete floor unifies the ground floor spaces, seamlessly connecting to the garden terrace at the rear to extend the perceived space and connect inside and outside. The garden was reduced in height such that sitting at the dining table your eyes align with the grass outside, with a higher-level terrace at the end of the garden with a covered pergola offering seating space.

The new Italian kitchen crosses between the existing curtilage of the house and the glass enclosure. The minimalist and sculptural design, finished in dark stained veneer and matt lacquer, has cast polished concrete worktops connecting to the new floor. Trimless LED fitters are plastered into the house, furthering the minimalist interior and a new open-riser steel, glass and roof staircase links to the upper floors.

In the four bedrooms and three bathrooms above, the style evokes the feeling of a 5-star hotel, with walnut used for doors and joinery, with the additional bedroom suite created in the converted loft space.